Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Ταξίδι στη Μυτιλήνη» με 1.800 θεατές

Συγκίνηση στην πρεμιέρα της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά

ΕΘΝΟΣ, 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σου κόβει την ανάσα ο κόλπος της Γέρας. Ετσι γαλήνιος και μεγαλοπρεπής όπως απλώνεται στη διαδρομή από την πόλη της Μυτιλήνης προς το νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Απόγευμα Σαββάτου απολαμβάνουμε τη διαδρομή με το φως του ήλιου που καίει ακόμα στο φινάλε του καλοκαιριού. Φτάνοντας στο αναστηλωμένο ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη στο χωριό του Παπάδου, χαιρόμαστε μια βόλτα στο παρελθόν πριν μας κερδίσει ολοκληρωτικά η πλακόστρωτη αυλή με τις ελιές και το τετράγωνο σιντριβάνι, γεμάτο τρεχούμενο νερό.


Λοιπόν, εδώ, το βράδυ του Σαββάτου περισσότεροι από 1.500 θεατές μαζεύτηκαν στο θερινό σινεμά του Ελαιοτριβείου - Μουσείου Βρανά της εταιρείας Αρχιπέλαγος για την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Λάκη Παπαστάθη, «Ταξίδι στη Μυτιλήνη».


Καρφίτσα δεν έπεφτε στον υπαίθριο χώρο (οι διοργανωτές συνυπολογίζοντας τους καθιστούς και τους όρθιους θεατές εκτιμούν ότι στον χώρο του θερινού κινηματογράφου μαζεύτηκαν κοντά στα 1.800 άτομα), όπου ντόπιοι, επίσημοι και ανεπίσημοι, καθώς και προσκεκλημένοι από την Αθήνα μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της φιλμογραφίας του δημιουργού. Εναν φόρο τιμής στις μνήμες της νιότης του, που συνδυάζει το φανταστικό στοιχείο με την προσωπική σφραγίδα της κουλτούρας του, βαθιά επηρεασμένης από την παράδοση της Μυτιλήνης.

Η ιστορία

Βολιώτης στην καταγωγή, αλλά μεγαλωμένος στο νησί της Λέσβου, ο Λάκης Παπαστάθης αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφιστή που επιστρέφει στην πατρίδα του από το Παρίσι μετά από χρόνια, καθώς μια τραγωδία τον έχει σημαδέψει.

«Ο Παπαστάθης εδώ γνώρισε τον πολιτισμό», είπε ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος προλογίζοντας την ταινία.

«Σκοπός του είναι να χτίσει μια κιβωτό της παράδοσης, μια κιβωτό της μνήμης, όχι ταριχευμένη αλλά ζωντανή», συνέχισε συμπληρώνοντας: «Εκπληρώνει ένα χρέος στον εαυτό του και στους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή του».

Γεγονός σημαντικό για τους κατοίκους του νησιού και «βραδιά συγκίνησης» για τον ίδιο τον σκηνοθέτη -που έζησε τη βιομηχανική επανάσταση της ελαιουργίας από πρώτο χέρι, μια και ο πατέρας του είχε εργοστάσιο στην περιοχή-, η πρεμιέρα του φιλμ συγκέντρωσε γνωστά ονόματα του πολιτισμού - από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκο Σηφουνάκη, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Αρχιπέλαγος, όπως και τον (ομοίως παρευρισκόμενο) ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον διευθυντή του μουσείου Μπενάκη, Αγγελο Δεληβοριά και την αναπληρώτρια διευθύντρια του Ειρήνη Γερουλάνου, τον νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή, τη βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Μάγια Τσόκλη, τους ηθοποιούς της ταινίας Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Μυρτώ Παράσχη, την ιστορικό Ρούλα Σηφναίου, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και πολλούς άλλους.

* Ενας χρόνος
Η συναυλία της μουσικής κομπανίας του «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου σφράγισε την Κυριακή έναν χρόνο ζωής για το αναστηλωμένο εργοστάσιο.

Αποστολή: Αντα Δαλιάκα