Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Εφημερίδα Εμπρός (Μυτιλήνη)

Τίτλος… τέλους, αφιερωμένος στο νησί
Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ
15/04/2010
Με τον τίτλο «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» θα κυκλοφορήσει τελικά η νέα ταινία του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, πολλά γυρίσματα της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο και στη Λέσβο.

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, η ταινία καταπιάνεται με το νόστο, με το δέσιμο των ανθρώπων με τον τόπο τους και έχει αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη της, αφού ο Λάκης Παπαστάθης έζησε στη Μυτιλήνη από τα 11 έως τα 18 του χρόνια. Όπως και ο ίδιος, έτσι και ο βασικός ήρωας, ο Κώστας (Νίκος Παπαγιάννης), επιστρέφει στη Λέσβο και τη Μυτιλήνη - τη γενέτειρά του - από την οποία έχει φύγει στα 18 του, ύστερα από 30 χρόνια που ζούσε στη Γαλλία, αφού κληρονομεί το σπίτι της οικογένειάς του. Με την επιστροφή του, θα ξαναζήσει με τη μνήμη του εικόνες της παιδικής του ηλικίας και θα ξαναβιώσει την αγάπη συναντώντας ξανά την Ελένη, τον παιδικό του έρωτα (Λουκία Μιχαλοπούλου), την τρυφερότητα, την αυτοθυσία, όλα τα όμορφα, αλλά και άσχημα συναισθήματα και γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή των γονιών του.
Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και η Μυτιλήνη έχουν πλέον αλλάξει, οι περισσότεροι παλιοί γνωστοί έχουν φύγει και ο Κώστας θα χρειαστεί να ξανακατασκευάσει μέσα στο μυαλό και την ψυχή του, χρησιμοποιώντας τα υλικά της μνήμης, όσα από το παρελθόν θα τον κάνουν, τελικά, να συμφιλιωθεί με τη ζωή και το θάνατο.

Τα γυρίσματα στη Λέσβο
Τον περασμένο Οκτώβριο, τόσο η ίδια η πόλη της Μυτιλήνης όσο και άλλες περιοχές της Λέσβου, όπως η Σκάλα Συκαμνιάς, η Αγιάσος, ο Αφάλωνας, κ.ά., αποτέλεσαν το σκηνικό γυρισμάτων μεγάλου μέρους της ταινίας, όπου διαδραματίζονται τόσο τα παιδικά χρόνια του Κώστα, όσο και η επιστροφή του στο νησί μετά από 30 χρόνια. Μάλιστα, το «Ε» είχε παρακολουθήσει τότε μέρος των πολύωρων γυρισμάτων και συγκεκριμένα αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη Φυκιότρυπα - που ο ίδιος ο Λάκης Παπαστάθης χαρακτηρίζει ως «πετρωμένο καράβι» -, όπου στην ταινία διαδραματίζεται η αυτοκτονία τού «Νυχτερίδα» (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης), του πατέρα του Κώστα, που βάζει τέλος στη ζωή του όταν μαθαίνει πως έχει καρκίνο, ενώ η γυναίκα του (Μαρία Ζορμπά) έχει εγκαταλείψει τον ίδιο και το γιο του.


«Θα ήταν προδοσία να μην “ακουστεί” η Μυτιλήνη», λέει για τον τελικό τίτλο της ταινίας ο Λάκης Παπαστάθης. Επάνω, με το Μυτιληνιό ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, στα γυρίσματα της Φυκιότρυπας

Κάτι σαν υποχρέωση…
Τώρα που τα γυρίσματα της ταινίας έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ο Λάκης Παπαστάθης είναι απόλυτα αποφασισμένος για τον τίτλο: «Ταξίδι στη Μυτιλήνη».
«Θεώρησα ότι θα ήταν προδοσία να μην είναι αυτός ο τίτλος και πως έπρεπε, αν μη τι άλλο, να “ακουστεί” και η Μυτιλήνη στον τίτλο της ταινίας», εξηγεί στο «Ε».
Όπως λέει, η ταινία, που θα διαρκεί συνολικά 108΄, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, αυτό της τεχνικής διαδικασίας που απομένει. Μάλιστα, ο ίδιος θα επισκεφτεί προσεχώς για άλλη μια φορά τη Μυτιλήνη, ώστε να δει το 50λεπτο making of (το βίντεο των γυρισμάτων), που στήνει ο συνεργάτης του Στέλιος Κραουνάκης και το οποίο θα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα «ντοκυμαντέρ» των σημείων της Λέσβου όπου έγιναν τα γυρίσματα.
«Όλοι οι συντελεστές που είδαν την ταινία έμειναν ενθουσιασμένοι. Πρόκειται για μια δουλειά με πολύ σπουδαίες ερμηνείες και πιστεύω ότι ο φακός έχει συλλάβει τη Μυτιλήνη και τη Λέσβο σε πολύ καλή ώρα, το φως των αρχών του φθινοπώρου, που αναδεικνύει τα τοπία της», λέει ο Λάκης Παπαστάθης.
Εκφράζει, τέλος, την επιθυμία του να προβληθεί η ταινία πρώτα στη Μυτιλήνη και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι το οποίο θα προσπαθήσει να πετύχει κι ο ίδιος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου