TA NEA
Αποστολή: Δάφνη Κοντοδήµα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010
Περίπου 1.800 θεατές παρακολούθησαν την κινηµατογραφική πρεµιέρα του Λάκη Παπαστάθη στο κατάµεστο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στη Λέσβο.Η ιστορία και οι άνθρωποι της Λέσβου ήταν οι πρωταγωνιστές στην πρεµιέρα της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη. Στον υπαίθριο κινηµατογράφο που στήθηκε στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά της εταιρείας Αρχιπέλαγος, οι 1.800 ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού παρακολούθησαν την επιστροφή ενός κινηµατογραφιστή στον γενέθλιο τόπο του. Οι µνήµες του ήρωα ζωντάνεψαν στο βιοµηχανικό µνηµείο και χώρο πολιτισµού στον κόλπο της Γέρας.
Οικογένειες, νέοι και µεγαλύτεροι, καθισµένοι ή όρθιοι κατέκλυσαν τον υπαίθριο χώρο του ιστορικού ελαιοτριβείου του παππού τού Ελύτη. Στη Λέσβο µιλούσαν για τη «σηµαντική βραδιά κατά την οποία µια ταινία γυρισµένη στη Μυτιλήνη προβλήθηκε στο ιστορικό µνηµείο του νησιού».
«Το σηµαντικό γεγονός είναι, πέρα από την ταινία του Λάκη Παπαστάθη, το καταπληκτικό µουσείο που πριν από 3-4 χρόνια ήταν γεµάτο χώµατα και τούβλα και σήµερα είναι ένα κόσµηµα» είπε ο ποιητής, δηµοσιογράφος και αντιπρόεδρος της εταιρείας Αρχιπέλαγος, Λευτέρης Παπαδόπουλος.
«Είναι τιµή για τη Λέσβο που ο Λάκης Παπαστάθης θέλησε να γίνει η προβολή σ αυτό το µνηµείο της βιοµηχανικής επανάστασης της Λέσβου, όπου υπάρχει ακόµα η σκιά του Οδυσσέα Ελύτη» σχολίασε ο αρχιτέκτων και υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, µέλος της εταιρείας Αρχιπέλαγος.
Για τον «λαϊκό πολιτισµό που λειτούργησε ουσιαστικά στο έργο του Παπαστάθη» έκανε λόγο ο κριτικός κινηµατογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. «Με τους ανθρώπους, την ιστορία, τους διαχρονικούς µύθους του Ελληνισµού θέλησε να χτίσει µια κιβωτό της παράδοσης, της µνήµης όχι ταριχευµένη αλλά ζωντανή».
Τους παλιούς συµµαθητές του από το 2ο Γυµνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης αναζητούσε στο πλήθος ο Λάκης Παπαστάθης, καθώς µιλούσε για το εργοστάσιο ελαιουργίας του πατέρα του στο Πέραµα. «Οι ήρωες της ταινίας έχουν κάτι από την ψυχή µου» έλεγε στα «ΝΕΑ» ο βραβευµένος σκηνοθέτης.
Στο νοσταλγικό κινηµατογραφικό «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», ο Κώστας (Νικόλας Παπαγιάννης) επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από είκοσι χρόνια, αφού κληρονοµεί το πατρικό του σπίτι. Εκεί θα συναντήσει τον θείο του (Δηµήτρης Καταλειφός), τον παλιό του έρωτα την Ελένη (Λουκία Μιχαλοπούλου), ανθρώπους που σηµάδεψαν τη ζωή του. Θα θυµηθεί τις βόλτες στο ποδήλατο µε τον πατέρα του, τον φωτογράφο µε το παρατσούκλι «Νυχτερίδας» (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης).
Οι θεατές παρακολουθούν εικόνες του χθες και του σήµερα, σε ασπρόµαυρο και έγχρωµο φιλµ, µέσα από τα µάτια ή την κάµερα του αφηγητή - ήρωα. Το πρόσωπό του φαίνεται µόνο στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Οταν ανοίγει το παράθυρο του σπιτιού και ξεπροβάλλει το λιµάνι, µε το φως να λούζει τον χώρο.
Την πρεµιέρα της ταινίας παρακολούθησαν µεταξύ των άλλων οι Τίτος Πατρίκιος, Ρούλα Σιφναίου, Αγγελος Δεληβορριάς, Ειρήνη Γερουλάνου, Πλάτων Μαυροµούστακος, Γιώργος Λιόντος, Μάγια Τσόκλη, Παύλος Βογιατζής (νοµάρχης Λέσβου), Πάρις Τσάτρας (πρύτανης Πανεπιστηµίου Αιγαίου) και οι ηθοποιοί Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μπάµπης Αλατζάς, Μυρτώ Παράσχη, Βίκυ Σταυροπούλου.
Από την ατµοκίνηση στον πολιτισµό
Οι µηχανές στο ατµοκίνητο ελαιοτριβείο του Νικoλάου Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου που λειτουργούσε από το 1887 έσβησαν πριν από τριάντα χρόνια. Το βιοµηχανικό συγκρότηµα, χάρη στη φροντίδα της εταιρείας Αρχιπέλαγος, αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί σήµερα ως µουσείο και χώρος πολιτισµού. Ο µηχανολογικός εξοπλισµός τέθηκε σε λειτουργία ώστε να ενηµερώνονται οι επισκέπτες για τη διαδικασία παραγωγής λαδιού. Εκεί φιλοξενείται και το αρχείο µε 112 βιβλία όπου είναι καταγεγραµµένοι οι «ύποπτοι» οφειλέτες και το πελατολόγιο. Στον χώρο αυτό πραγµατοποιήθηκε χθες και η συναυλία της κοµπανίας του «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου µε τραγούδια και χορούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.